fbpx

Κορωνοϊός: Πότε και πώς απολυμαίνουμε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα και οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα, μια από τις πλέον συνηθισμένες συζήσεις που γίνονται καθημερινά είναι αν η απολύμανση των επαγγελματικών χώρων αλλά και των σπιτιών μας μπορεί να μας προστατεύσει.

Ζητήσαμε από τον κ. Λευτέρη Φουρκιώτη, ιδιοκτήτη της Puerta, της εταιρείας απολύμανσης στη Λάρισα που αναλαμβάνει αυτό το έργο να μας απαντήσει στις πιο κοινές ερωτήσεις και να λύσει τις απορίες μας.

Πόσο έχει αυξηθεί η ζήτηση απολυμάνσεων επαγγελματικών χώρων αλλά και οικιακών εστιών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού;

Είναι αλήθεια ότι λόγω της πανδημίας οι απολυμάνσεις για Covid-19 έχουν αυξητική τάση και αυτό είναι φυσικό. Οι πελάτες έχουν την ανάγκη να προφυλαχθούν ιδιαίτερα όταν έχουν την υποψία ότι ήρθαν κοντά με κάποιο άτομο που νοσεί. Επιπλέον, οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη να προφυλάξουν τους χώρους, τους πελάτες αλλά και τους εργαζομένους. Συνεπώς, μέσα από την εμπειρία και έχοντας ζήσει το πρώτο κύμα της πανδημία, οι απολυμάνσεις για Covid-19 είναι σχεδόν διπλάσιες από την πρώτη φορά.

Ποιες είναι ακριβώς οι υπηρεσίες που προσφέρετε όσον αφορά τις απολυμάνσεις;

Η Puerta εκτός από τους ψεκασμούς για Covid-19 που το τελευταίο διάστημα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πελατών ενόψει της κατάστασης που βιώνει η χώρα αναλαμβάνει την απεντόμωση και μυοκτονία οικιακών και επαγγελματικών χώρων. Είναι γνωστό ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να εκτελούν απεντόμωση και μυοκτονία κάθε 3 μήνες με κύριο στόχο την διασφάλιση της ποιότητα των χώρων τους προς όφελος των πελατών. Επιπλέον, οφείλουν να συντηρούν ενημερωμένο Φάκελο Απεντόμωσης σε εμφανή σημείο για έλεγχο από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους.

Πότε πρέπει να ζητάει κάποιος την απολύμανση του χώρου του;

Ο ψεκασμός για Covid-19 σε κάποιο χώρο είναι απαραίτητος όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο χώρο ή πέρασε κάποιος με τη νόσο από εκεί ή πέρασε κάποιος από το χώρο που βρέθηκε κοντά σε κρούσμα. Εφόσον υπάρχει υπόνοια ότι ο χώρος πιθανόν αποτελεί εστία είναι αναγκαίο να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα με βασικότερο όλων να παραμένει κλειστός ο χώρος μέχρι να γίνει η απολύμανση.

Η απολύμανση καταστρέφει τον ιό;

Είναι πολύ εύστοχη η ερώτησή σας και εδώ χωράει πολύ κουβέντα. Η απολύμανση (μικροβιοκτονία) και βέβαια καταστρέφει το ιό. Απλά η διαφορά είναι ότι η απολύμανση καταστρέφει τον ιό που βρίσκεται εκείνη την ώρα στους χώρους, στα σημεία και στα αντικείμενα που θα ψεκαστούν. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ψεκαστεί ένας χώρος και μετά από δύο – τρεις ώρες περάσει από τον χώρο κάποιος που νοσεί θα επαναφέρει και θα επανατοποθετήσει τον ιό στα σημεία. Ο ψεκασμός που γίνεται για τον Covid-19 δεν έχει υπολειμματική δράση σε αντίθεση με τις απεντομώσεις που εκτελούμε για την καταπολέμηση των ιπτάμενων και βαδιστικών εντόμων που εκεί μιλάμε για ψεκασμό με δράση καταπολέμησης τριών μηνών.

Πόσο κοστίζει μια απολύμανση χώρου;

Η απολύμανση για Covid-19 σε ένα χώρο των 100 τμ περίπου έχει κόστος 40,00€ με 50,00€ περίπου ανάλογα με το πώς είναι διαμορφωμένος ο χώρος και τα αντικείμενα που έχει.

 

 Ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής όσον αφορά τους επαγγελματίες της απολύμανσης;

Το βασικό που πρέπει να κάνει κάποιος όταν καλέσει ένα συνεργείο απολυμάνσεων είναι να δει αν το συνεργείο έχει την απαραίτητη άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς έχει παρατηρηθεί ότι εκτελούνται ψεκασμοί από μη κατάλληλα συνεργεία. Συνεπώς, μία ματιά στη σελίδα του Υπουργείου σίγουρα θα βοηθούσε. Επίσης, θα ήταν καλό να γίνει μία ερεύνα αγοράς όσον αφορά τις τιμές διότι παρατηρούνται διακυμάνσεις που μερικές φορές είναι αδικαιολόγητες.

Αφιέρωμα της Larissanet στην Puerta

Τι πρέπει να προσέχουμε ως πολίτες όσον αφορά την καθαριότητα του χώρου μας; Δώστε μας κάποιες «επαγγελματικές συμβουλές»;

Νομίζω ότι το θέμα έχει ήδη εξαντληθεί από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τις οποίες οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε. Οι πολίτες έτσι και αλλιώς έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς πρέπει να αποφεύγουν ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο. Παρόλα αυτά ο σχολαστικός καθαρισμός των χώρου έχοντας πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σίγουρα μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον, αντικείμενα καθημερινής χρήσης είτε αυτά είναι στην κατοικία είτε στον επαγγελματικό χώρο είναι καλό να απολυμαίνονται καθημερινά και μερικές φορές και μέσα στη μέρα. Όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών καλό θα ήταν να εκτελούνται με μικρό κόστος προληπτικοί ψεκασμοί κυρίως στον ανελκυστήρα και στην κεντρική είσοδο.

Ευχαριστούμε τη Larisapress για την πολύ ωραία κουβέντα που κάναμε.

×